laupäev, 19. märts 2011

Hariduse arengukava

Otepää Vallavolikogu Teie 07.02.2011; 09.02.2011 nr 11-1.2/154-2
Otepää Vallavalitsus
e-post: vald@otepaa.ee Meie 11.03.2011



Hariduse arengukava


Saatsime Teile 24.01.2011 Otepää valla haridusvõrgu arengukava projektile täiendavaid ettepanekuid ja parandusi. Ühtlasi tegime ettepaneku koostöös olemasoleva arengukava projektiga edasi töötada, saavutada laiapõhjalised kokkulepped, et piirkond saaks sisulise haridust edendava arengukava. Kahjuks ei arvestatud arengukava koostamise käigus enamuse meie poolt tehtud ettepanekutega.

Palume täiendavat selgitust Otepää valla haridusvõrgu arengukavas järgneva punkti kohta:
„T-5.1.1. Vallavalitsus analüüsib igal aastal hetkeolukorda ning korraldab vajadusel haridusasutuste võrgu ümber, ühendades järk-järgult ning vastavalt kooli astuvate õpilaste arvule Pühajärve Põhikooli Otepää Gümnaasiumiga.“

Palume selle punkti selgitustes anda vastused järgmistele küsimustele:

Millistele andmetele haridusvõrgu arengukavas viidatud analüüs hakkab rajanema? Kas analüüsi tulemused kavatsetakse huvigruppidega koostöös läbi arutada ja enne koolide ümberkorraldamise otsustamist avalikustada? Milline on vallavalitsuse nägemus otsustusprotsessi ajagraafikust (millal vastav analüüs, millal arutelud, millal konkreetsed otsused jne)?

Veel palume vastust küsimusele, mida konkreetselt on mõeldud Pühajärve Põhikooli järk-järgulise ühendamise all Otepää Gümnaasiumiga? Kas selle all mõeldakse:
1) koolide ühtse juhtimise alla viimist, nagu oli kirjas arengukava eelmistes versioonides;
2) sügisel ja järgnevatel aastatel esimese klassi mitteavamist Pühajärve Põhikoolis, nagu oli vallavalitsusel plaanis teha 2010.aasta suvel;
3) kooliastmete järk-järgulist kaotamist, mille tulemusena muutub põhikool algkooliks;
4) või veel midagi muud?

Palume selget põhjendust, miks on vallavalitsus võtnud ikkagi sihiks koolid ühendada?

Kahtlemata on vallale ja elanikele tugevad haridusasutused tähtsad, nende kvaliteetsest igapäevatööst sõltub piirkonna maine ja ka inimeste eelistused elukoha valikul. Kohaliku elu arendamisel on mõistlik keskenduda piirkonna tugevatele külgedele ja võimalustele. Meie hariduskorraldus vallas on tugev olnud ja edukalt toiminud, seetõttu jääb suurele osale Otepää valla elanikele arusaamatuks, mis mõte on seda toimivat süsteemi nüüd lõhkuma hakata!

Oleme nõus, et oma koolivõrgu üle otsustamine on kohaliku omavalitsuse ülesanne. Peame aga siinjuures vajalikuks rõhutada, et riiklik hariduspoliitika toetab läbi rahastamismudeli just tugevate maapõhikoolide püsima jäämist. Lisaks on tugevaks argumendiks ka elanikega ja lastega arvestav haridussüsteem, mis aitab kaasa uute elanike lisandumisele ja maaelu püsima jäämisele ning kokkuvõttes kogu valla arengule. Ühtlase valla arengu tagamisel on senini hästi toimival ja tugeval Pühajärve Põhikoolil kindlasti oma roll täita. Iga oma elanikega arvestada sooviv kohalik omavalitsus peaks aga seisma selle eest, et elu ei koonduks ainult suurematesse keskustesse.

Otepää vallas on laste arv tõepoolest vähenenud, tegu on aga üleüldise Eesti maapiirkondade probleemiga. Selge on ka see, et väga väikese õpilaste arvuga koolid ei ole elujõulised ega suuda pakkuda piisava kvaliteediga haridust. Pühajärve Põhikooli õpilaste arv aga ei ole täna sugugi kriitiline. Võttes aluseks sündivuse näitajad, siis kõige väiksem on esimesse klassi astujate arv Otepää vallas 2012/2013 aastatel, edasi hakkab laste arv aga taas tõusma. Pühajärve Põhikool on täna jätkusuutlik ja vajalik kool kohaliku kogukonna jaoks, kus antakse väga head haridust. Seda kõike arvestades on tähtis, et haridusvõrgu otsustes ei lähtutaks vaid kitsalt majanduslikest kaalutlustest.

Peame tähtsaks hariduselu probleemide avalikustamist ja kavatsuste selgeks rääkimist ning lahenduste otsimisel õpetajate, õpilaste, lapsevanemate jt huviliste kaasamist. Osapoolte igakülgne ja sisuline kaasamine haridusotsuste ja nende elluviimise kavandamisele on oluline, et saavutada vajalikud laiapõhjalised kokkulepped ning kogukonna ühtne arusaam vajalike muutuste põhjendatusest. Senini on meil aga jäänud mulje, et valla haridusvõrgu arengukava koostamise protsessi kaasati meid formaalselt ning meie poolt tehtavaid ettepanekuid ei olnudki vallavalitsusel plaanis tõsiselt võtta.

Oleme seisukohal, et haridusotsuste kujundamisele on vaja kaasata võimalikult palju huvigruppe ja eksperte. Probleemide lahendamisest sõltub meie hariduse ja ühiskonna jätkusuutlikkus. Seega teeme ettepaneku kutsuda kokku ümarlaud, arutelu võtmeküsimuseks seada küsimus - kuidas koostöös saavutada Otepää valla arengukavas sätestatud eesmärk: „Edasiviiva ja jätkusuutliku haridussüsteemi loomine koostöös teadus- ja haridusasutustega, mis tagaks haritud spetsialistide ja uute elanike lisandumise.“ Mõtleme koostöös sellele, millised teemad on hariduselu arengu seisukohalt meile olulised. Palume teada anda Teile sobiv kuupäev, millal oleks võimalik ühiselt teema üle arutada. Oleme jätkuvalt valmis kaasa aitama hariduse arengukava koostamisele.


Lugupidamise ja parimate koostöösoovidega,


Pühajärve Põhikooli hoolekogu, õpetajad, lapsevanemad

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar