esmaspäev, 14. november 2011

Kas Otepää vald püüab taaskord Pühajärve kooli sulgeda?

Reedel, 11.11.2011 ilmus Otepää Teatajas Otepää vallavalitsuse artikkel „Otepää valla haridusasutusi ootab ees ümberkorraldamine“, kus on kirjas, et 23. novembril plaanitakse esitada volikogule eelnõu, mille kohaselt liidetakse Pühajärve põhikool Otepää Gümnaasiumiga ning lasteaiarühm Otepää lasteaiaga.

Täielik artikkel on alltoodud

"Otepää valla haridusasutusi ootab ees ümberkorraldamine“

Tänane riiklik suundumus sunnib kõiki kohalikke omavalitsusi kogu Eestis korrastama oma haridusvõrgustikku. Peamiseks põhjuseks koolivõrgustiku ümberkorraldamisel on põhikooli- ja gümnaasiumiseadusest tulenevad nõuded. Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse § 89 kohaselt tuleb gümnaasiumi tegevus viia riiklikus õppekavas sätestatud nõudele ja tagada kolm õppesuunda, vastavusesse hiljemalt 2013. aasta 1.septembriks. Üleriigilise koolivõrgu korrastamise protsessi
käigus selgitatakse välja gümnaasiumid, mis saavad gümnaasiumiõppe läbiviimiseks koolitusloa.
Haridus- ja teadusministeeriumi juurde moodustatud töörühmad selgitavad 2011. a lõpuks välja olulisimad kriteeriumid koolitusloa saamiseks. Sellega seoses valmistab Otepää vallavalitsus ette tegevused valla üldhariduskoolide õppekavade vastavusse viimiseks põhikooli ja gümnaasiumi osas. Otepää Vallavalitsus on esitamas 23. novembril toimuvale vallavolikogu istungile eelnõu, mille eesmärk on kvaliteetse gümnaasiumihariduse pakkumine ja tugeva põhikooli säilitamine. Selle eelnõu kohaselt liidetakse Pühajärve Põhikooli 1.-9. klassid Otepää Gümnaasiumiga ja lasteaiarühm Pipi Otepää lasteaiaga. Liitumine jõustub 31. augustil 2012. aastal. Lasteaiarühm jätkab tegutsemist samas kohas, Pühajärve raamatukogu hoones. Eesti Hariduse Infosüsteemi andmetel on alates 2005./2006. õppeaastast kooli õpilaste arv pidevalt langenud. 2005./2006. õa õppis Pühajärve Põhikoolis 149 õpilast, 2011./2012. 89 õpilast, mis on 59,7% 2005./2006. aastal kooli õpilaste arvust. Otepää Gümnaasiumis on viimase
nelja aastaga õpilaste arv kahanenud vähem kui Pühajärve Põhikoolis, ent siiski märgatavalt. 2005./2006. õa õppis Otepää Gümnaasiumis 615 õpilast, 2011./2012. õa 429 õpilast, mis on 69,8% 2005/2006. õppeaasta õpilaste arvust.
“Meie peamine prioriteet on kvaliteetse koolihariduse pakkumise jätkusuutlikkus ning edaspidine arendamine. Selle eesmärgi saavutamiseks tuleb üks paralleelsetest struktuuridest ümber korraldada,” sõnas vallavanem Andres Visnapuu. “Haridusvõrgustiku ümberkorraldamise tulemusel saame vabaneva ressursi suunata alushariduse ja noorte vaba aja tegevustele. Kavas on ehitada lasteaiale uus hoone ja renoveerida Avatud Noortekeskuse ruume.”
Otepää Gümnaasiumi ja Pühajärve Põhikooli vahekaugus on 7 km. Otepää vallas on täiesti toimiv tasuta koolibussiliiklus. Koolibussivõrgustiku optimeerimine võimaldab lastel mugavamalt ja ajasäästlikumalt tegeleda huvialaharidusega.Gümnaasiumis on tagatud kõik õppetööks vajalik: vana õppekorpus renoveeriti 2010. aastal, olemas on uus sisustus, laiendatud on söögisaali. Gümnaasium on seega üks paremini varustatud koolidest Lõuna-Eestis. Gümnaasium on saanud kaasaegse aula, kus on mitmete võimalustega esitlus- ja helitehnika, mis võimaldab korraldada üritusi kuni 400 inimesele. Arvuti- ja keeleklassides on uus tänapäevane info- ja kommunikatsioonitehnika. Täielikult on rekonstrueeritud
kõik kanalisatsiooni-, elektri- jm süsteemid. Otepää Gümnaasium on üleriigilises koolide pingereas olnud kõrgel kohal ja juba mitmeid aastaid Valgamaa parim kool.
Koolide liitmisel ühineb ka mõlema õppeasutuse personal. Kindlasti on struktuurimuudatuste olulisemateks kriteeriumiteks pedagoogide kvalifikatsioon. Valla seisukohalt on tähtis, et õpilasi õpetaksid oma ala parimad spetsialistid.
Otepää Vallavalitsus kutsub Otepää Gümnaasiumi ja Pühajärve Põhikooli õpetajaid 14.11.2011 kell 16.00 Otepää Kultuurikeskusesse ja kõiki lapsevanemaid 16.11.2011 kell 18.00 Otepää Kultuurikeskusse koosolekule, kus selgitatakse vallavalitsuse plaane.

Otepää Vallavalitsuse kommunikatsioonijuht
MONIKA OTROKOVA

Otepää Teataja 11.11.2011

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar