teisipäev, 22. november 2011

Kuidas panna kinni kooli

(Margit Prede (Pühajärve Põhikooli hoolekogu liige) avalik kiri Reformierakonnale ilmus Õhtulehes 22. november 2011 http://www.ohtuleht.ee/452981)

Hea reformierakondlane, ma kirjutan Sulle suure mure pärast. Ma ei ole Reformierakonna liige, olen teiega seotud liberaalse ilmavaate toetaja ja valijana ning ka seetõttu, et minu vennad ja isa on Sinu erakonnakaaslased. Kuigi üksikutes punktides pole ma Reformierakonna seisukohtadega nõus, olen pidanud Sinu erakonna poolt Eestile valitud euroopalikku teed õigeks.

Elan juba kaheksa aastat maal, Otepää vallas. Meie peres kasvab kaks last. Ma tulin linnast maale elama teadlikult, et pakkuda oma lastele turvalist ja looduskeskset kasvukohta.

Koolile vesi peale

Küllap oled kuulnud, et meil siinkandis on üks Pühajärve Põhikool. See on kool, kus õpib 90 last ja lisaks käib kooli juures olevas lasteaias 18 last ning teist sama palju on veel järjekorras lasteaiakohta ootamas.

See on kool, kus kõik õpetajad ja kõik lapsed tunnevad üksteist, kus õppeprotsessis arvestatakse iga lapse omapära ja hinnatakse erinevaid andekusi, kus iga laps saab silma paista ja ilma hirmu tundmata olla selline, nagu ta on. Iseenesestmõistetavalt annab see kool head ja tugevat põhiharidust, igal aastal lähevad mitmed põhikooli lõpetajad edasi õppima Eesti tippgümnaasiumidesse. Pühajärve Põhikool on pärjatud 2007. a. Eesti kauneima kooli tiitliga ja on EDUKO uuringu järgi Euroopa innovatiivne maakool.

Küllap oled kuulnud meie koolist seetõttu, et seda kooli tahab Sinu erakonnakaaslaste juhtitud vallavõim juba jälle kinni panna. Ma räägin Sulle lühidalt, kuidas seda tehakse.

Kohalikus lehes ilmus 11. novembril info, mis teatas, et on olemas eelnõu, mis sulgeb Pühajärve Põhikooli. Samas edastati ka kutse õpetajatele ja lapsevanematele tulla koosolekule, kus kooli likvideerimsiplaani tutvustatakse. Enne otsuse tegemist ei toimunud mitte mingeid arutelusid lapsevanemate ja õpetajatega, isegi kooli direktor luges sulgemisplaanist lehest.
Meie kooli hoolekogu saatis seepeale Otepää vallale 13 sisulist küsimust, milles palusime esitada tegevuskava ja arvestused, mis põhjendaksid kooli sulgemise vajadust, aga kahetsusväärselt ei ole meile vastatud.
Me oleme esitanud vallale kirjalikke ettepanekuid valla haridusküsimuste lahendamiseks, teinud koostööettepanekuid juba rohkem kui aasta, aga palvete mitmekordsusest hoolimata ei saa kooli õpetajad, hoolekogu ega lapsevanemad mingeid vastuseid ega toimu ka mingisugust dialoogi.

Eelmisel nädalal toimunud kokkusaamistel õpetajatega (need on meil protokollitud) on vallavanem Andres Visnapuu selgelt öelnud, et arvutusi ega plaane, mis mingilgi moel põhjendaksid kooli sulgemise vajadust, lihtsalt pole. Kogu plaan koosnebki ideest, et likvideerime kooli ära ja siis vaatame, mis edasi saab. Seda, et finants-arvestusi tehtud pole, kinnitab ka ühele teabenõudele saadud vastus, kuigi teabenõudeid on vanemate poolt esitatud rohkem.

Selle kooli taga on kogukond, pered, külad, kelle elusaatust see sulgemisotsus mõjutab. Need on Eesti inimesed, kelle arvamust Sinu erakonnakaaslased pole tahtnud kuulata!

Sinu partei ütleb mulle, et ära toeta kohalikel valimistel valimisliitusid, et parteid valides saad kindlad põhimõtted ja maailmavaate. Ma olen seda uskunud! Aga samas on kohalik Reformierakonna juhitud võim täielikult vastuolus oma partei poolt välja käidud aadetele ja seisukohtadele.

Ma ei saa aru, mis liberaalsusest, avatusest ja kodanikuühiskonna kaasamisest saame rääkida olukorras, kus kõiki lapsevanemaid puudutav otsus tehakse kuskil tagatoas salaja ära.

Teerulliga üle

Sa küsid-mõtled äkki, et tühja sest maakoolist? Et küllap on see koolipidamine kulukas. Ja muidugi, ka kunstimuuseumi, raamatukogu ja teatri ülalpidamine on kallis. Aga kõike siin elus ei saa mõõta vaid rahas ja Otepää vald on Eesti mõistes jõukas vald, kohalike omavalitsuste analüüsi järgi on võimekamad vaid pealinna satelliitvallad ja suuremad linnad. Kõik on prioriteetide ja tahte küsimus, kogukonna toetus on vallal ju olemas.

Ja siit tulebki minu kõige suurem hirm, et kui praegu ei kuula ja arvesta reformierakondlaste juhitud vald oma rahvaga, kas sama ei juhtu varsti ka kogu riigis? Kas selline silmakirjalik ja valelik poliitika, hoolimatus ja ebaõiglus oma inimeste suhtes ei saa normiks ka meie valitsusele? Mul on häbi. Ja hirm.

Aga täna veel on selline kool Pühajärvel olemas, kus kasvavad ja õpivad õnnelikud lapsed, kuhu vanemad tahavad oma lapsi tuua, kus on head õpetajad.

Meie kooli ümber koondunud kogukond soovib Reformierakonna poolt juhitud vallavolikoguga sisulist arutelu, kaasa rääkimise õigust meie lapsi ja peresid puudutavates küsimustes. Me hoolime oma kodukohast ja oma koolist ning tahame, et kõik otsused oleksid põhjendatud ning põhjalikult läbi kaalutud. Meie seisukoht on, et selline jõuga kooli sulgemine on lühinägelik, mis ei ole suunatud Otepää valla kui atraktiivse elukeskonna ja võimalike töökohtade kasvule.

Sellel kolmapäeval, 23. novembril sunnib vallavalitsus volikogu toetama Sinu erakonnakaaslaste poolt tehtud otsust Pühajärve Põhikooli sulgemise kohta. Erakonna ministrid, saadikud ja keskkontor ei tohi võtta kohalikult parteirakukeselt otsustusõigust, kuid antud küsimus on selgelt ületanud ühe valla, maakonna ja ka erakonna piirid. See loob pretsedendi sarnase teerullipoliitika elluviimiseks teistes valdades ja laiemalt kogu riigis.

Hea reformierakondlane, kui Sina veel usud demokraatlikkusse Eestisse, siis helista oma erakonnakaaslastele volikogus Aivar Nigolile, Aivo Meemale ja teistele ja tuleta neile meelde, et sellisel moel asjade ajamine ei lähe kokku Reformierakonna aadete ja seisukohtadega!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar